ABD ve İran Heyetleri Umman’da Temas Kuruyor
ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz ay İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e gönderdiği mektup, Washington-Tahran hattında yeni bir diplomatik sürecin önünü açtı.
ABD Başkanı Donald Trump, Cumartesi günü yaptığı açıklamayla, Hindistan ve Pakistan’ın karşılıklı saldırıların ardından “tam ve derhal geçerli bir ateşkes” konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.
ABD Başkanı Donald Trump, Cumartesi günü yaptığı açıklamayla, Hindistan ve Pakistan’ın karşılıklı saldırıların ardından “tam ve derhal geçerli bir ateşkes” konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda, ABD’nin arabuluculuğunda uzun süren gecelik müzakereler sonucunda bu sonucun alındığını belirtti.
Trump, “Akılcı davranıp sağduyu ve büyük bir zekâ sergiledikleri için her iki ülkeyi de tebrik ediyorum,” ifadelerini kullanarak tarafları kutladı.
İLK ADIM HİNDİSTAN’DAN GELDİ
Ateşkes, Cumartesi günü yaşanan karşılıklı füze saldırılarının hemen ardından geldi. Her iki taraf da birbirini provokasyonla suçlarken, ilk adım Hindistan’dan geldi. Yeni Delhi yönetimi acil ateşkes çağrısında bulundu ve Pakistan’dan askeri faaliyetlerini durdurmasını istedi.
Pakistan Dışişleri Bakanı İshak Dar ise Hindistan’ın saldırılarını sonlandırması durumunda gerilimi azaltmaya hazır olduklarını belirtti. “Eğer onlar durursa biz de durmayı düşünürüz,” diyen Dar, aksi halde Pakistan’ın güçlü bir yanıt vereceği uyarısında bulundu.
NÜKLEER GERİLİM TIRMANDI
Nükleer silah sahibi iki ülke, savaşın eşiğine gelirken, Pakistan ordusu Hindistan’ın Pencap eyaletindeki hava üslerine düzenlediği saldırılara karşılık olarak Hindistan’daki askeri hedefleri vurduğunu açıkladı. Hindistan ise bu eylemlerin, Pakistan’ın sivil altyapıya yönelik saldırılarına bir yanıt olduğunu savundu.
ABD VE BÖLGE ÜLKELERİ DEVREYE GİRDİ
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Münir ile görüşerek taraflara barışçıl çözüm çağrısında bulundu. ABD, krizin daha fazla tırmanmaması için arabuluculuk rolünü üstlenmeye hazır olduğunu bildirdi.
Ayrıca Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi bölgesel aktörlerin de devrede olması, krizin çözümü için önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
Her ne kadar durum hâlen belirsizliğini korusa da, Pakistan’ın ateşkese açık mesajı ve ABD’nin müdahalesi, bölgede barış için bir umut ışığı olarak görülüyor. Tarafların pozisyonlarında ne ölçüde esneklik göstereceği ise önümüzdeki günlerde netleşecek.
ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz ay İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e gönderdiği mektup, Washington-Tahran hattında yeni bir diplomatik sürecin önünü açtı.
Alman Kamu Kalkınma Bankası (KfW) tarafından yayımlanan son rapora göre, Çinli üreticiler son 12 yılda Avrupa Birliği (AB) pazarlarında Alman ihracatçılardan pazar payı almaya devam ediyor.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, İsrail’in güvenliği ve varlığının Almanya için bir devlet meselesi olduğunu ifade etti.
Avrupa borsaları, yatırımcıların gözünü ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu akşam açıklayacağı faiz kararına çevirmesi ve şirketlerin ilk çeyrek finansal sonuçlarına odaklanmasıyla haftanın üçüncü işlem gününü kayıpla tamamladı.
Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
Yorumlar (0)